Translate

06 juni 2015

Pollenrik honning

Pollenrik, hva betyr dette?

En del av biene i et bifolk er spesialisert til å hente pollen fra blomstene. På bildet ser du en av mine bier med lommene på bakbeinene hennes full av pollen. Denne gule klumpen kan noen ganger bli så stor at bien blir så tungvektig at han får problemer med å fly hjem. Ofte har pollen en gullfarge, men den kan ha til og med være sort, dette avhengig av blomsten den kommer fra.


Pollen i bikuben er spesielt viktig som mat til larvene og unge bier. Pollen er rik på B-vitaminer nummer 1 til 6 og B8 og 9. Videre er den rik på C-vitamin og E-vitamin. Mineraler inneholder den også mye, spesielt fosfat, kalsium, magnesium og fosfor og litt mindre mengder av zink og jern pluss mange andre mineraler.

Noen få mennesker kan være allergisk mot noen av pollen. Skal du bruke pollen som kosttilskudd er det derfor lurt første dagen å begynne med 1-2 pollenkorn (30 mg). Dagen etter 3-5 pollenkorn og så hver dag litt mer for så etter en til to uker å komme på 1 ts om dagen. Mange mennesker bruker 1 ss (10 g) om dagen. Barn kan halv mengde.

Forskning av Næringsinspeksjonen 'Keuringsdienst van Waren' i Nederland viser at virkestoffene i tørket pollenpulver nyttes 100% til menneskets forbrenning. 

Ser man på slynget honning da finner man per 10 gram 20.000 til 100.000 pollenkorn. I presset honning finner man som regel flere millioner pollenkorn per 10 gram honning.

Vitaminene i pollen oppbevares best tørket, samt lagret tørr og mørk. Alternativt kan du oppbevare pollen  som ikke er tørked i fryseren. Videre er blå eller brun glass med luft- og fukttett skrulokk å anbefale.

Desto flere pollendeler i honningen, desto større sjanse på kristallisering. Honningfabrikker filtrerer blant annet honningen for å få den mer flytende og bedre smørbart.

To be continued/ Det kommer mer.




Referanser

Bee products for better health. Boost health, treat ailments and prevent disease with: bee pollen, propolis, honey, royal jelly; C. Leigh Broadhurst, PhD; 2013
Cursusboek Honingkunde (Honning, vitenskaplig lærebok for honningdommere), Utarbeidet av honningkomiteene av Nederlandsk Birøkterforening; 2003.
Sacred and Herbal Healing Beers; The secrets of ancient fermentation; Stephen Harrod Buhner; 1998, s. 35-47.
Pollenanalyse. Stuifmeelonderzoek van Honing voor imkers, scholen en laboratoria (Pollenanalise. Pollenforskning av Honning for birøktere, skoler og laboratorier); Utgitt av Stichting Landelijk Proefbedrijf voor Insektenbestuiving en Bijenhouderij Ambrosiushoeve (Stiftelsen Nederlandsk Forskningsbedrift for Insektpollinering og birøkt), 1999.

4 kommentarer:

  1. Melkesyregjærer eller bløtlegger du pollenet i syrlig miljø før inntak?
    Så kjekt at du var innom bloggen, jeg svarer deg her jeg : Annette, DET var godt å høre . ja hva gjør man når man har for lite honning tl vinteren, da må man jo gi dem noe, håper du får nok honning til innvintring til høsten. Jeg håper vi får nok, foreløpig har vi ikke kommet igang med top bar hive, men det kommer. Er du plaget med varroao ? Jo mer jeg leser om konvensjonell birøkt, jo mer skjønner jeg at det er svært industrialisert. Akkurat som resten av landbruket.... :-/

    SvarSlett
  2. Da jeg overtok biene var de aldri på 40 år behandlet mot varroa i vanlig Norske kuber. Fordi jeg gikk over til ToppListKuber nok så fort, som har mye mindre cellestørrelse fordi biene foretrekker dette, er det også lite sjanse å få varroa. Så nei jeg har ikke varroa og heller ikke skrøple vinger.
    I topplistbloggen min skriver jeg litt om hva jeg gjør med biene. Så bruker jeg ingen røyk, men bruker litt vann der hvor vokstavlet sitter fast på veggen. En enkelte gang bruker jeg da - når det er kald f.eks. - en 'ballong' med mellis på dem. Dette skal også holde varroa borte, fordi biene etter melisbehandlingen sliker hverandre rent fra alt som skulle være der.
    Pollen som man tar ut av vokstavlene er som du kan lese under Biebrød ferdig for mennesker til å spise. Så jeg skal ikke bløtlegge dem i noen. De kan fint brukes på toppen av yoghurt f.eks. eller i salatt.

    SvarSlett
  3. Det var svært kjekt å høre at biene hadde fått slippe varroabehandlingen, var det konvensjonelle bier du overtok?
    Det med melisballongen skal jeg legge meg bak øret , stilig.
    Røyk har jeg aldri brukt, kommer aldri til å bruke, ingen liker å bli utrøykt, neppe biene heller. Bruker ingenting, men ene kuben vår er øitt hissigere enn ifjor. Så det blir nok litt vann på flaske med neste inspeksjon. Går du ofte i kubene?

    SvarSlett
  4. Ja de hadde bodd i 40 år i Norske kuber. Han kjøpte seg også aldri en ny dronning.
    Du kan lese mer om Melis og mer Naturlig Birøkt på
    www.biobees.com
    Prøver å gå igjennom kuben 1 gang i uken, men det kan bli 2 uker det og. Kanskje så ofte er litt for ofte, så i år gjør jeg en del ting man ikke lærer i birøktlaget hjemme.

    SvarSlett