Translate

27 juni 2015

KSL, KvalitetsSystemet i Landbruket



NYT NORGE 

Nyt Norge er et informasjonsmerke for norsk mat, der Kvalitetssystemet i Landbruket (KSL) er forutsetningen for bruken av merket. Når du som forbruker velger et produkt merket NYT NORGE er du sikret at råvarene kommer fra et gårdsbruk, f.eks. bigård, der hensynet til dyr, mennesker og miljø er ivaretatt etter bestemte standarder og at dette kan dokumenteres. Birøkten i Naturens Apotek har KSL-produsentnummeret 0709-4001-70.



KSL

KSL-systemet krever at dronningen og bifolket i bikuben er Norsk. En KSL-produsent må notere om de forer og når, samt mengden og typen av for de bruker.

En KSL-birøkter skal årlig gjennomføre en egenrevisjon og deretter sende en tilbakemelding til KSL Matmerk om at det er gjort.

Birøkteren som er KSL-leverandør til HonningCentralen får en merpris for honningen sin. Norsk honning i butikkhyllene og da spesielt Nytt Norge honning er priset høyere enn utenlandsk honning.

KSL-standarden er et svært god system for å kvalitetssikre birøkten. Det stilles samme krav til birøkten om man har en eller hundre bikuber. I KSL-birøkthandboken beskrives bl.a. Helse Miljø Sikkerhet og honningbehandling, samt regelverket på de ulike områdene. Noteringsskjemaer for dokumentasjon av driften i henhold til gjeldende regler finnes her også.


Nyttige linker

www.prodreg.no
www.matmerk.no
www.honning.no, for elektronisk versjon av KSL-håndboken.


Referanser

Birøkteren, 2015-6, s. 179.
Birøkteren, 2015-4, s. 138.
Birøkteren, 2014-10, s. 292.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar